Εξαφανισμένα Άτομα: Μυστήρια που Αναζητούν Λύσεις

Από τα αρχαία χρόνια οι εξαφανίσεις ανθρώπων αποτελούν ένα διαρκές κοινωνικό φαινόμενο που εξιτάρει την περιέργεια και δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αμέτρητοι συνάνθρωποί μας δηλώνονται αγνοούμενοι κάθε χρόνο κινητοποιώντας τις κρατικές αρχές, ιδιωτικούς φορείς αλλά και απλούς πολίτες στην επίπονη διαδικασία της αναζήτησής τους με διαφορετικά κάθε φορά αποτελέσματα.

Για να καταλάβουμε τις διαστάσεις του φαινομένου, σύμφωνα με μια έρευνα του 2002, 800.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Στη Μεγάλη Βρετανία μια έρευνα του 2012 έδειξε ότι περίπου 140.000 παιδιά εξαφανίζονται ετησίως ενώ συνολικά στην Ευρώπη ο αριθμός ανέρχεται στις 250.000. Σε παγκόσμια κλίμακα το νούμερο εξαφάνισης μόνο των παιδιών υπολογίζεται στα 8.000.000 ετησίως!

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τον αριθμό των ενηλίκων αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που έχει λάβει απίστευτα μεγάλες διαστάσεις. Κάποιες υποθέσεις εξαφάνισης λύνονται (με δυσάρεστα ή ευχάριστα αποτελέσματα) όμως πολλές άλλες παραμένουν άλυτα μυστήρια που γονιμοποιούν τη φαντασία και τροφοδοτούν πλήθος θεωριών.

Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι εξαφανίζονται για διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι η απαγωγή από ξένο άτομο ή μη νόμιμο γονέα, η εξαφάνιση λόγω των τρομακτικών συνεπειών ενός καταστρεπτικού φυσικού φαινομένου (τυφώνας, τσουνάμι, σεισμοί, πλημμύρες κλπ), η συγκάλυψη ενός θανατηφόρου ατυχήματος, η δολοφονία και η απόκρυψη όλων των ενοχοποιητικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του θύματος, ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer ενώ συχνά συναντάμε και οικειοθελείς εξαφανίσεις.

Η τελευταία αυτή αιτία περιλαμβάνει περιπτώσεις που το άτομο εξαφανίζεται οικειοθελώς παρακινημένο από σοβαρούς λόγους όπως η αναζήτηση νέας ζωής και εργασίας σε τόπο με καλύτερες συνθήκες, η σωτηρία από βίαια και αυταρχικά συγγενικά πρόσωπα (γονείς, αδέρφια κλπ), η αποφυγή κινδύνων όπως ο πόλεμος και οι εκκαθαρίσεις, η αυτοκτονία σε μακρινό και δύσβατο μέρος κ.α.

Από τον μεγάλο αριθμό υποθέσεων εξαφάνισης που απασχολούν την σχετική ειδησιογραφία πάντα θα ξεχωρίζουν μερικές που μοιάζουν πραγματικά απίστευτες, κυρίως λόγω της απρόσμενης έλλειψης στοιχείων ή των περίεργων συνθηκών που με μια πρώτη ματιά ξεπερνούν τα όρια αυτού που θεωρούμε φυσιολογικό.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα όπου οι εξαφανίσεις παίρνουν ευρεία δημοσιότητα, συναντάμε μια περίπτωση που ο άνδρας που εξαφανίστηκε σε ένα μπαρ, φάνηκε στις κάμερες να εισέρχεται σ’ αυτό αλλά ποτέ δεν καταγράφηκε από τις κάμερες να βγαίνει ούτε εντοπίστηκε από κάμερες κοντινών καταστημάτων! Μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει βρει λύση παρά τις εκτενείς έρευνες στο μπαρ και στη γύρω περιοχή.

Άλλες υποθέσεις εκτός από μυστήριο συνοδεύονται κι από ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται σε ταινίες τρόμου όπως η ξαφνική κραυγή ενός νεαρού άνδρα κατά τη διάρκεια συνομιλίας στο τηλέφωνο με τον πατέρα του τη νύχτα στην ύπαιθρο την οποία ακολούθησε η απότομη διακοπή της τηλεφωνικής κλήσης. Ο εν λόγω άνδρας αγνοείται εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο η νύχτα που μονοπωλεί τις εξαφανίσεις. Πάλι στις ΗΠΑ ένας 19χρονος εξαφανίστηκε γύρω στις 11 το πρωί την ώρα που πήγαινε να συναντήσει μία συνάδελφο για να μεταβούν στο εστιατόριο που εργάζονταν. Το ραντεβού είχε οριστεί οκτώ οικοδομικά τετράγωνα από το σπίτι του νεαρού κι όμως εξαφανίστηκε χωρίς το παραμικρό ίχνος κάτω από το άπλετο φως της ημέρας!

Δραματικές εξαφανίσεις βρεφών από την κούνια τους ή παιδιών από παιδικές χαρές και άλλους δημόσιους χώρους προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη αναστάτωση και κοινωνική ευαισθητοποίηση που οδηγούν σε εκτεταμένες έρευνες. Δυστυχώς πολλές τέτοιες υποθέσεις παραμένουν άλυτες βυθίζοντας στην οδύνη τις οικογένειες των αγνοούμενων.

Αναμφίβολα οι εξαφανίσεις συνανθρώπων μας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους. Διότι κάποια στιγμή μπορεί ένας δικός μας άνθρωπος να χαθεί και να χρειαστεί βοήθεια. Κάθε φορά που πάμε στη δουλειά μας, δεν χάνουμε τίποτα αν ρίξουμε μια ματιά στις φωτογραφίες αγνοούμενων που αναρτώνται σε σταθμούς μετρό κλπ. Ούτε πρέπει να διστάσουμε να ειδοποιήσουμε τις αρχές αν νομίζουμε ότι είδαμε κάτι ύποπτο που μπορεί να ρίξει φως σε μια υπόθεση.