Πώς Θα Γίνεις Ψηφιακός Νομάς, Αλλάζοντας τη Ζωή Σου

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι περιορίζονται από τη φύση της εργασίας τους και δεν σκέφτονται καν πως υπάρχει εναλλακτική στα σχέδιά τους για επαγγελματική εξέλιξη. Αντί λοιπόν να πηγαίνει κάποιος στο γραφείο και να παραμένει εκεί κολλημένος, προσπαθώντας να αποδώσει τα μέγιστα ενώ καταπιέζεται από τη φύση του, τώρα πια αρχίζει να διαδίδεται μία διαφορετική επιλογή. Δεν πρόκειται για παράδοξο ή οξύμωρο, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί κάποιος να απαλλαχθεί από τους περιορισμούς της εντοπιότητας και να συνεχίσει να εργάζεται με επιτυχία. Αρκεί να γίνει ψηφιακός νομάς!

Τι Σημαίνει Ψηφιακός Νομάς

Αρχικά θα πρέπει να ξεχάσεις όλα όσα έχεις μάθει και συνηθίσει στο εργασιακό σου περιβάλλον. Με άλλα λόγια, πλέον μπορείς να ασχολείσαι με τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κομπιούτερ και μία σύνδεση στο διαδίκτυο. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός αυτών των επαγγελματιών ως ψηφιακοί νομάδες. Ψηφιακός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα. Αυτός ο κόσμος έχει πια ανοίξει τους ορίζοντές μας και μπορεί να μας προσφέρει μία διέξοδο από τη ρουτίνα. Ο νομάς τώρα σχετίζεται με την αέναη μετακίνηση του επαγγελματία από ένα μέρος σε κάποιο άλλο.

Ποια τα Πλεονεκτήματα Ενός Ψηφιακού Νομά

Προφανώς, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός ψηφιακού νομά είναι η έλλειψη κανόνων. Η απόλυτη ελευθερία να ταξιδέψεις και να ανακαλύψεις νέους προορισμούς, άγνωστα έθιμα και παραδόσεις, μαγευτικά τοπία και υπέροχα μνημεία. Αυτή είναι και η ορμή που οδηγεί πολλούς από τους εργαζομένους, που επιλέγουν αυτόν τον τύπο εργασίας. Παλαιότερα, όποιος επιθυμούσε να ταξιδέψει έπρεπε να έχει συγκεντρώσει τεράστια ποσά από οικονομίες χρόνων. Ακόμη και τότε όμως, η ανασφάλεια που σχετιζόταν με την έλλειψη εργασίας στεκόταν εμπόδιο στα ταξίδια και τις νέες εμπειρίες.

Τι Πρέπει να Προσέξεις

Αν αποφασίσεις να γίνεις ψηφιακός νομάς, τότε σίγουρα θα γνωρίσεις εξαιρετικά μέρη και θα ζήσεις μαγευτικές περιπέτειες. Όμως, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που δεν θα πρέπει να παραβλέψεις. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κάποιος από την απόλυτη ελευθερία που βιώνει στη ζωή του. Πόσο εφικτό είναι να συγκεντρωθεί άραγε σε μία εργασία; Αν θεωρείς πως δεν θα πειθαρχήσεις, μην το επιχειρήσεις καν.

Εκτός από την έλλειψη κανόνων στο εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σοβαρά τα φορολογικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε χώρα. Χωρίς σαφές φορολογικό πλαίσιο, ένας ψηφιακός νομάς ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες ως προς τη δικαιολόγηση του εισοδήματός του. Γι’ αυτό και οφείλεις να ενημερωθείς από έναν έμπειρο λογιστή ως προς τις επιλογές σου.

Τέλος, είναι φυσικό να χρειάζεσαι ειδικές άδειες (visa) για να επισκεφτείς ορισμένες χώρες. Αυτές οι άδειες συνήθως κυμαίνονται από τρεις μήνες έως και έναν ολόκληρο χρόνο. Καλείσαι λοιπόν να ανακαλύψεις το κάθε μέρος, να εγκατασταθείς προσωρινά και να εργαστείς, να δεθείς όπως είναι φυσικό και να κάνεις γνωριμίες, μόνο μέχρι την στιγμή που η συγκεκριμένη άδεια παύει να ισχύει. Τότε θα πρέπει να μαζέψεις τα υπάρχοντά σου και να ξεκινήσεις από την αρχή.

Τι λέτε λοιπόν; Θα σας ενδιέφερε η ζωή του ψηφιακού νομά ή οι κοινωνικοί περιορισμοί κάνουν μία τέτοια επιλογή δύσκολη και σχεδόν ακατόρθωτη;