Τρόποι Εξάσκησης της Μνήμης για να Μαθαίνεις σε Όλη Σου τη Ζωή

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος σταματά να μαθαίνει νωρίς στη ζωή του. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά και οι έφηβοι παρουσιάζονται περισσότερο δεκτικοί, αναφορικά με την απόκτηση νέων γνώσεων. Όταν όμως ένας ενήλικας σε προχωρημένη ηλικία επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Η μνήμη δε φαίνεται να είναι και τόσο ισχυρή, ενώ απαιτείται περισσότερος χρόνος στην προσπάθεια του ατόμου να αφομοιώσει την ίδια ύλη με κάποιον αρκετά νεότερό του.

Το μυστικό της επιτυχίας έγκειται στην ενδυνάμωση της μνήμης. Ως γνωστικός μηχανισμός, η μνήμη πρέπει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Αν από την άλλη μεριά ο νους μας αδρανήσει, τότε δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο η προσπάθειά μας να μάθουμε νέα πράγματα και να τα αφομοιώσουμε μία και καλή.

Ας δούμε αμέσως παρακάτω ορισμένες συμβουλές, με σκοπό τη βελτίωση και την εξάσκηση της μνήμης. Αυτές οι συμβουλές αποτελούν το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι επιστήμονες, έπειτα από χρόνια ολόκληρα σημαντικών ερευνών και λεπτομερών αναλύσεων.

Μελέτη, Μελέτη & Μελέτη

Το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι μάλλον αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα, ένα άτομο θα πρέπει να μελετήσει αρκετά για να μπορέσει να αφομοιώσει τη νέα γνώση που του προσφέρεται. Διαφορετικά, δεν υπάρχει λύση ως προς τη γνώση δεξιοτήτων και γεγονότων που δεν ήταν γνωστά στο άτομο εκ των προτέρων. Δυστυχώς «τα αγαθά κόποις» κτώνται κι εδώ ταιριάζει γάντι αυτό το ρητό!

Ξένες Γλώσσες

Η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, αναφορικά με την αφομοίωση νέας γνώσης. Μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης των γραμματικών και συντακτικών κανόνων, το άτομο ακονίζει το μυαλό και διευρύνει τους ορίζοντές του. Κάτι τέτοιο σαφώς και θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην περίπτωση που το άτομο χρειαστεί να μάθει κάτι καινούριο.

Σταυρόλεξα & Sudoku

Στον ελεύθερο χρόνο, οι περισσότεροι προτιμούμε να ασχοληθούμε με κάτι ευχάριστο και συνήθως ξεκούραστο. Ωστόσο, υπάρχουν δραστηριότητες που ενισχύουν το μνημονικό μας και καλό θα ήταν να τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Τα σταυρόλεξα, οι σπαζοκεφαλιές, τα παζλ αλλά και το Sudoku βοηθούν το νου μας να παραμένει οξυδερκής και σε ετοιμότητα.

Στρατηγικές Ενίσχυσης της Μνήμης

Εκτός από αυτά που προαναφέρθηκαν στο άρθρο, είναι εξίσου σημαντικό να υιοθετούνται οι κατάλληλες στρατηγικές ενίσχυσης της μνήμης. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να κατηγοριοποιήσει τη γνώση σε μικρότερα και περισσότερο ευκολονόητα κομμάτια. Μέσα από τη διαίρεση αυτή του συνόλου, επιτυγχάνεται η πιο γρήγορη αφομοίωση της νέας γνώσης. Θα βρείτε στο διαδίκτυο αρκετούς οδηγούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν στρατηγικές και μεθόδους ενίσχυσης του μνημονικού. Ξεκινήστε σταδιακά και αυξήστε την πολυπλοκότητα της γνώσης που προσλαμβάνετε κάθε φορά.

Όσο Ζω Μαθαίνω, Λοιπόν;

Κάπως έτσι! Είναι εφικτή η απόκτηση νέων γνώσεων σε κάθε στάδιο της ζωής. Η ηλικία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται αποτρεπτικός παράγοντας στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων. Αν δεν συνυπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε το άτομο μπορεί αργά αλλά σταθερά να ακονίσει το μυαλό του και να ενισχύσει τη μνήμη του. Μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες, η δια βίου μάθηση παίρνει σάρκα και οστά με το βέλτιστο αποτέλεσμα!